Home / informatie / Binaire opties

Binaire opties

Opties
Opties zijn derivaten waarmee op de beurs gehandeld kan worden. Je hebt twee soorten opties waarin je kunt handelen: call opties en put opties. Beide vormen kan je kopen of verkopen (schrijven). Als je een optie koopt dan koop je een recht. Als je een optie schrijft dan ga je een verplichting aan. Hierover verderop meer.

Onderliggende waarden van opties
Opties worden uitgegeven op verschillende onderliggende waarden, dit kan een aandeel zijn of een index.

Looptijden van opties
Opties worden uitgegeven met een vaste looptijd, een tijdstip waarop de optie afloopt. Op indices worden opties uitgegeven met een looptijd van een dag, een week, een maand, een kwartaal en 1 t/m 5 jaar. Op de grote aandelenfondsen worden opties uitgegeven met een looptijd variërend van één week tot maximaal 5 jaar. Op de kleinere aandelenfondsen worden opties uitgegeven met een looptijd van 1 maand tot 1 jaar.

Het kopen van een optie
Als je een optie koopt dan koop je een recht. We kunnen dit het beste illustreren door middel van een voorbeeld:
Stel je bent positief over de toekomst van het fonds Ahold en je verwacht dat de koers van dit aandeel zal gaan stijgen. In dat geval kan je een call optie Ahold kopen. Je koopt daarmee het recht om de aandelen Ahold voor een vooraf afgesproken prijs te kopen.
Je koopt bijvoorbeeld de call Ahold dec16 met een uitoefenprijs van 20 euro. Met deze call optie heb je tot de 3e vrijdag van december 2016 het recht om de aandelen Ahold voor 20 euro te kopen. Voor dit recht betaal je een premie; de optiepremie. De premie in dit voorbeeld is 1 euro. Je zal dan winst gaan maken als de koers van Ahold in december boven de 21 euro uitkomt. Stel de koers van Ahold is in december 23 euro dan oefen je je recht uit om de aandelen voor 20 euro te kopen. Je winst is dan 23 – 20 – 1 euro = 2 euro. Een mooi rendement op een investering van 1 euro dus.

Optiecontracten worden overigens altijd verhandeld in veelvouden van honderd. In bovenstaand voorbeeld zou de optie je 100 euro kosten waarmee je 100 aandelen Ahold voor 20 euro mag kopen.

Je kunt ook put opties kopen. Hiermee koop je het recht om aandelen voor een vooraf afgesproken prijs te verkopen. Dit doe je als je verwacht dat de koers van een aandeel zal gaan dalen. Als je verwacht dat de koers van Ahold juist gaat dalen dan had je in bovenstaand voorbeeld de put Ahold dec16 20 euro gekocht. Je hebt dan het recht om de aandelen Ahold voor 20 euro te verkopen. Stel Ahold zakt naar 16 euro dan maak je winst als je deze aandelen voor 20 euro mag verkopen.

Het schrijven van een optie
Je kunt opties ook schrijven (verkopen), daarmee geef je anderen het recht om de aandelen voor een vooraf afgesproken prijs te kopen of te verkopen. Je kunt call of put opties schrijven. Als je een optie schrijft dan verdien je geld door de optiepremie welke je daarvoor ontvangt. Als je een optie schrijft dan kan je verlies echter wel groter worden dan de optiepremie welke je hebt ontvangen. Stel je hebt de call Ahold dec16 met uitoefenprijs van 20 euro uitgeschreven. Je hebt dan 1 euro (x100) ontvangen. Als Ahold naar 30 euro stijgt dan ben je verplicht de aandelen Ahold voor 20 (x100) euro te leveren waardoor de verliezen behoorlijk kunnen oplopen.

Binaire opties
Het zijn vooral de ervaren particulieren en professionele handelaren welke in opties handelen op de beurs. Ervaren particulieren beleggers houden zich nog wel bezig met het kopen van call en put opties. Het schrijven van opties wordt in de praktijk vooral door de professionele beleggers gedaan, dit vanwege de grote financiële risico’s. Bij het schrijven van opties kunnen de verliezen theoretisch oneindig groot worden.

Een vrij nieuw financieel product wat zich vooral richt op de beginnende belegger zijn binaire opties. Bij binaire opties kunnen de verliezen nooit groter worden dan het ingelegde geld waardoor deze instrumenten zeer geschikt zijn voor de beginnende belegger. Binaire opties zijn echter niet zonder risico, de volledige inleg verliezen kan al pijnlijk genoeg zijn.

Bij binaire opties verdubbeld (nagenoeg) men de inleg of verliest men de inleg. Er is geen tussenweg. Bij binaire opties is het net zoals bij de reguliere opties de bedoeling om de richting van een koers goed te voorspellen. Dit kan je doen voor aandelen en indices maar ook voor grondstoffen en valutaparen. De looptijden van binaire opties zijn in tegenstelling tot reguliere opties zeer kort. De looptijd bedraagt meestal slechts 1 uur.

Als je verwacht dat de koers omhoog gaat dan koop je een call optie, als je verwacht dat de koers omlaag gaat dan koop je een put optie. Wat de koers van het aandeel gedurende het uur doet maakt niet uit. Als je verwacht dat de koers van het aandeel omhoog gaat dan gaat het erom wat de koers van het aandeel is na een uur. Dat de koers van het aandeel tussentijds zakte maakt daarbij niet uit.

De meeste brokers in binaire opties keren 85 tot 92% uit als je voorspelling uitkomt. Als je voorspelling niet uitkomt dan ben je de volledige inleg kwijt. Door je inzet niet volledig te verdubbelen maken de brokers in binaire opties hun winst. Dit houdt voor beleggers wel in dat zij meer dan 50% van hun transacties winstgevend dienen af te sluiten om per saldo geld te kunnen verdienen aan de handel in binaire opties.

Wat wel een interessant element van binaire opties is, is dat het niet uitmaakt hoeveel een prijs stijgt of daalt. Als je verwacht dat de AEX index gaat stijgen, dan is een stijging van 0,01 punt al voldoende om je inleg (nagenoeg) te verdubbelen. Door dit element kan je in een rustige markt met kleine koersuitslagen toch veel geld verdienen (of verliezen) door te handelen in binaire opties.

over fruitorg

Bekijk ook

Wat is een bitcoinwallet?

Wat is een bitcoinwallet? De bitcoins is een nieuwe digitale valuta. De bitcoin is niet …